9. mai, Võidupüha. Veiko Huuse kõne Pronkssõduri juures

Armsad eestlased ja Eestimaa kodanikud. Seisan täna pronkssõduri monumendi ees. Väga paljud ei pea seda monumenti vajalikuks. Aga paljudele on see olulise tähtsusega, mida tõestavad lillede kuhjad monumendi ees.
Ajaloost teame, et ükski poliitiline riikidevaheline liit, Venemaa okupatsiooni ajal ja Euroopa Liit, ei ole andnud inimestele vabadust. Aeg on sõlmida liit Eestimaa elanike vahel ja loome koos suveräänse isemajandava Eestimaa.
Käes on kevad. Kevad on looduse ärkamise aeg. See kevad on eriline varasematest. See kevad on tõe ja inimkonna ärkamise aeg. Kõik mida inimene suudab oma peaga mõelda, see kõik on võimalik.
Mõelge selgeid ja tarku mõtteid, sest nii saabki olema.
Pronkssõdur on Eestlase, Enn Roos loodud monument, see loodi vabaduse sümboliks ehk Võitja monument.
Mõelgem täna ja edaspidi nii, et see on meie kõigi jaoks Võitja monument.
See Pronkssõdur avalikustati Tõnismäel 22. septembril 1947.
30. aprill 2007 toodi see Pronkssõdur siia Tallinna Kaitseväe Kalmistule. See monument on oluliseks sümboliks ajaloos toimunud sündmustele. Igaühel meist on mingid mälestused ja teadmised nendest sündmustest.
Kas meile on räägitud ajaloo kohta tõde? Miks olid ja on sõjad, konfliktid ja mis oli ja on nende kaugem eesmärk? Kes tegelikult olid ja on nende sõdade, konfliktide, maailma muutmise plaanide organiseerijad?
Teame seda, et kannatasid paljud süütud inimesed kellegi raha ja võimu ahnuse tõttu.
Teame ka seda, et me ei muuda mineviku sündmusi olematuks.
Teame seda, et ainult meie endi tegevusest ja vastutuse võtmisest sõltub meie elu ja tulevik. Kõige tähtsam on teha targad otsused nüüd ja praegu, meie endi ja laste tuleviku nimel. Kõige tähtsam täna on koostöö, kommunikatsioon ja armastus.
Millist tulevikku sina soovid?
Meie elu on täpselt selline millised on meie mõtted, keskkond, toit ja vesi. Meis kõigis on olemas see jumal, kellesse uskuda, me kõik oleme loojad ja loome elu koos. Me saame vastu alati seda mida teistele anname. Kui me jagame armastust ja andestust, oleme ausad enda ja teiste suhtes, on meie elu aus, õnnelik ja täis armastust. Jagage teistele ausust, armastust ja andestagem. Oleme tänulikud.
Kõik mõtted, sõnad ja teod määravad täna meie oleviku ja tuleviku.
Palun mõelgem hetke vaikuses kõigile nendele inimestele, kes on kaotanud elu sõdades, konfliktides, näljast, Vaesusest, haiguste tõttu.
Nüüd mõelge vastupidi, et meie elu on hirmudeta, haigusteta, sõdadeta, konfliktideta, vaesuseta, valedeta. Me elame õnnes ja armastuses harmoonilist elu. Selline on vaba elu, Vabas Eestis.
Andesta endale, ja teistele, ole aus enda suhtes ja teiste suhtes, armasta ennast ja teisi.
Me ei lase ajalool korduda ja kellegil tema raha ja võimujanust meie vabadust ära võtta. Eesti Rahval oli, on ja jääb kõrgeim otsustusõigus. Otsustame nüüd teisiti ja nii, et vabadus, õnn ja armastus jääb igavesti meie maale.
Loogem koos, rahvusest, religioonist ja soost olenemata, õlg õla kõrval Vaba Eesti, vaba maailma.
Elagu sõprus, vendlus ja armastus. Elagu Vaba Eesti. Me kõik oleme võitjad!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga