Saatsime 13. detsembril Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile oma ettepanekud seoses uute 5G sageduste kasutuselevõtuga:


https://www.kiirgusinfo.ee/ettepanekud-ttjale/

2019. aasta aprilliks oli 1122 inimest ametlikult, www.rahvaalgatus.ee portaali kaudu teatanud oma soovist, et 5G paigaldamine Eestis peatataks, kuni saame olla kindlad selle ohutuses nii inimestele kui ka keskkonnale.
Sellist kindlust ei ole me tänaseni saanud. Pigem vastupidi.

Seega, arvestades juba praegu teadaolevaid riske, mis on seotud koherentse elektromagnetkiirgusega, eriti millimeeterlainetega ning kiirgusfooni eksponentsiaalse suurenemisega, mis kaasneb asjade internetiga ja miljonite (või miljardite?) uute kiirgavate seadmete lisandumisega, olen samal seisukohal nagu üle 185 tuhande inimese üle maailma (nende seas teadlased, meedikud ja muud eksperdid), kes on allkirjastanud pöördumise 5G vastu nii Maa peal kui ka kosmosest (https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal):

5G paigaldamine on katse inimkonna ja keskkonnaga, mis on rahvusvahelise õiguse alusel määratletud kuriteona.

Rahvaalgatuse kaudu andis 1122 inimest selge sõnumi, et ei soovi 5G tehnoloogiat, kuni selle ohutus saab tõestatud. Ja TTÜ emeriitprofessor Hiie Hinrikus väidab, et selle ohutust ei olegi kunagi võimalik tõestada. Seega juhul, kui inimeste vastuseisust ja põhiõigustest hoolimata Eestis 5G paigaldatakse, tuleb austada nende 1122 inimese soovi jääda 5Gst puutumatuks, sest tehnoloogia, eriti veel riskantne tehnoloogia, ei saa kunagi olla olulisem kui inimene.

Seega teen järgmise ettepaneku: 5G tehnoloogiat, eriti millimeeterlainete sagedusel, tohib katsetada (paigaldada) ainult piiratud ruumis ja ainult selleks selge nõusoleku andnud isikutega (sh riigiasutused, telekomifirmad). Mitteteadlike, eriti seda mittesoovivate elanike asetamine riskantse tehnoloogia levialasse tuleb välistada.

Loe kogu kirja, sh prof Hinrikuse põhjendusi siin: https://www.kiirgusinfo.ee/ettepanekud-ttjale/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga